- Meslek
- t10x.Net Admini
- Arabam
- T10X V2
- Kilometre
- 67000
- Renk
- Pamukkale
- Plaka
- 67
- Memleket
- ♥Zonguldak
Elektrikli ve otonom ulaşım teknolojileri hızla gelişirken, Türkiye’den gelen bir hamle Avrupa’da dikkatleri üzerine çekti. Yerli üretici Karsan, sürücüsüz toplu taşıma alanında önemli bir eşiği aşarak otonom otobüsünü Norveç’te gerçek yol koşullarında test etmeye başladı. Üstelik bu kez direksiyon başında herhangi bir güvenlik personeli olmadan.
Bu gelişme, otonom teknolojilerin geldiği noktayı göstermesi açısından önemli bir örnek olarak değerlendiriliyor.
Seviye 4 otonomi, aracın belirli güzergâhlarda insan müdahalesine ihtiyaç duymadan hareket edebilmesi anlamına geliyor. Yani sistem; trafik akışını analiz edebiliyor, çevresindeki araç ve yayaları algılayabiliyor ve tüm bu verileri anlık olarak işleyerek güvenli sürüş sağlayabiliyor.
Bu da sadece teknolojik bir başarı değil, aynı zamanda Türk mühendisliğinin uluslararası alandaki konumunu güçlendiren bir gelişme olarak görülüyor.
Toplu taşıma gibi karmaşık bir alanda sürücüsüz sistemlerin devreye girmesi, şehir içi ulaşımın geleceği açısından da önemli bir dönüm noktası olabilir. Daha güvenli, daha verimli ve daha sürdürülebilir ulaşım çözümleri artık sadece bir vizyon değil, adım adım gerçeğe dönüşüyor.
Karsan’ın Norveç’teki bu hamlesi, yalnızca bir test süreci değil; aynı zamanda Türkiye’nin teknoloji üretme ve ihraç etme potansiyelinin somut bir göstergesi. Önümüzdeki süreçte bu tür projelerin daha sık gündeme gelmesi şaşırtıcı olmayacak.
Direksiyonda İnsan Yok, Kontrol Tamamen Yazılımda
Otonom araç testlerinde alışık olunan “güvenlik sürücüsü” uygulaması, bu projede geride bırakılmış durumda. Norveç’te yürütülen son testlerde araç, tamamen kendi sistemlerine güvenerek trafikte ilerledi. Yağışlı ve zorlu hava koşullarında gerçekleştirilen sürüşlerde otobüsün; şerit takibi, hız kontrolü ve ani durumlara verdiği tepkiler oldukça başarılı bulundu.Bu gelişme, otonom teknolojilerin geldiği noktayı göstermesi açısından önemli bir örnek olarak değerlendiriliyor.
Yazılımda Yerli Güç: ADASTEC
Projenin en kritik parçalarından biri ise aracın “aklı” sayılan yazılım altyapısı. Bu noktada devreye giren ADASTEC, geliştirdiği Seviye 4 otonom sürüş sistemiyle otobüsün tüm karar mekanizmasını yönetiyor.Seviye 4 otonomi, aracın belirli güzergâhlarda insan müdahalesine ihtiyaç duymadan hareket edebilmesi anlamına geliyor. Yani sistem; trafik akışını analiz edebiliyor, çevresindeki araç ve yayaları algılayabiliyor ve tüm bu verileri anlık olarak işleyerek güvenli sürüş sağlayabiliyor.
Avrupa’da Bir İlk Olma Yolunda
Test süreci planlandığı gibi ilerlerse, sıradaki adım çok daha iddialı. Gerekli yasal onayların tamamlanmasının ardından bu otobüslerin Norveç’te aktif olarak yolcu taşımaya başlaması hedefleniyor. Bu gerçekleştiğinde Avrupa’da ilk kez, güvenlik sürücüsü olmadan hizmet veren bir toplu taşıma sistemi devreye girmiş olacak.Bu da sadece teknolojik bir başarı değil, aynı zamanda Türk mühendisliğinin uluslararası alandaki konumunu güçlendiren bir gelişme olarak görülüyor.
Sessiz Ama Güçlü Bir Dönüşüm
Bugüne kadar otonom sürüş denildiğinde akla genellikle Tesla gibi küresel markalar geliyordu. Ancak Karsan ve ADASTEC iş birliği, bu alanda farklı oyuncuların da güçlü şekilde var olabileceğini ortaya koyuyor.Toplu taşıma gibi karmaşık bir alanda sürücüsüz sistemlerin devreye girmesi, şehir içi ulaşımın geleceği açısından da önemli bir dönüm noktası olabilir. Daha güvenli, daha verimli ve daha sürdürülebilir ulaşım çözümleri artık sadece bir vizyon değil, adım adım gerçeğe dönüşüyor.
Karsan’ın Norveç’teki bu hamlesi, yalnızca bir test süreci değil; aynı zamanda Türkiye’nin teknoloji üretme ve ihraç etme potansiyelinin somut bir göstergesi. Önümüzdeki süreçte bu tür projelerin daha sık gündeme gelmesi şaşırtıcı olmayacak.