- Meslek
- t10x.Net Admini
- Arabam
- T10X V2
- Kilometre
- 67000
- Renk
- Pamukkale
- Plaka
- 67
- Memleket
- ♥Zonguldak
Türkiye’nin elektrikli otomobil girişimi olan Togg, yalnızca bir otomobil üretim projesi değil; aynı zamanda bir “mobilite ekosistemi” kurma hedefiyle ortaya çıkan, çok katmanlı bir sanayi hamlesidir. Bu nedenle “tamamen yerli mi?” sorusu, aslında modern otomotiv üretiminin doğası gereği tek başına basit bir “evet/hayır” cevabına sahip değildir. Aşağıda konuyu teknik, ekonomik ve tedarik zinciri boyutlarıyla kapsamlı biçimde ele alan bir analiz bulacaksın.
Ayrıca batarya tarafında, Çinli Farasis ile kurulan ortaklık (Siro) üzerinden Türkiye’de üretim yapılması hedeflenmiştir. Bu, kritik teknolojilerin zamanla yerlileştirilmesi açısından önemli bir adımdır.
Bunun üç temel nedeni var:

TOGG üretim yapısı: Nerede ve nasıl üretiliyor?
TOGG’un seri üretimi, Bursa’nın Gemlik ilçesinde kurulan modern tesiste gerçekleştiriliyor. Bu tesis yalnızca montaj hattı değil; aynı zamanda lojistik avantajı (limana yakınlık), tedarikçi entegrasyonu ve batarya üretimi gibi unsurlar düşünülerek planlandı.Ayrıca batarya tarafında, Çinli Farasis ile kurulan ortaklık (Siro) üzerinden Türkiye’de üretim yapılması hedeflenmiştir. Bu, kritik teknolojilerin zamanla yerlileştirilmesi açısından önemli bir adımdır.
Yerli katkı oranı
TOGG’un yerlilik oranı zaman içinde artacak şekilde planlandı:- İlk çıkış (2023): yaklaşık %51 yerli katkı
- Orta vadeli hedef: %65 ve üzeri
- Bazı güncel tahminler: %70’e yaklaşan oranlar (model ve üretim sürecine göre değişebilir)
Yerli üretilen başlıca parçalar
TOGG’un en güçlü olduğu alanlardan biri, Türkiye’deki geniş yan sanayi ağıdır. Yüzlerce yerli tedarikçi üretim sürecine dahil edilmiştir.Türkiye’de üretilen bazı bileşenler:
- Gövde ve şasi parçalarının önemli kısmı
- Döküm ve metal parçalar (örneğin Parsan, Döktaş gibi firmalar)
- İç trim parçaları (panel, konsol, plastik aksamlar)
- Elektrik altyapısının bazı bileşenleri
- İç aydınlatma ve kamera sistemleri
- Batarya üretiminin önemli bölümü (Türkiye’de ortak girişimle)
Yurt dışından gelen kritik bileşenler
Elektrikli araç üretiminde en kritik ve teknolojik parçalar genellikle küresel tedarik zincirinden sağlanır. TOGG da bu sistemin dışında değil.Başlıca ithal veya dış ortaklı bileşenler:
1. Elektrik motoru- İlk aşamada Almanya’dan temin edildiği açıklandı
- Çinli Farasis ile ortaklık (tamamen yerli Ar-Ge henüz gelişim aşamasında)
- Özellikle otonom sürüş, güç elektroniği ve yarı iletkenler
- İtalyan tasarım firması (Pininfarina) ile iş birliği
- Bazı mühendislik süreçlerinde Avrupa merkezli şirketler
- İngiltere ve Almanya merkezli mühendislik firmalarıyla çalışmalar (sektörde yaygın uygulama)
Parçalar hangi ülkelerden geliyor?
TOGG’un tedarik zinciri çok uluslu bir yapıya sahip. Başlıca ülkeler:
Türkiye → gövde, iç aksam, montaj, bazı elektronikler
Almanya → motor ve bazı mühendislik çözümleri
Çin → batarya teknolojisi ortaklığı
İtalya → tasarım (özellikle ilk modelde)
İngiltere → test ve mühendislik katkıları
Neden tamamen yerli değil?
Bunun üç temel nedeni var:
1. Teknoloji yoğun parçalar
Elektrik motoru, batarya hücresi ve yarı iletkenler gibi alanlar çok yüksek Ar-Ge yatırımı gerektirir.2. Sertifikasyon süreci
Otomotivde güvenlik testleri yıllar sürer. Hazır ve test edilmiş bileşen kullanmak, üretimi hızlandırır.3. Küresel tedarik zinciri
Modern otomobiller “uluslararası ürünlerdir”. Tek bir ülkede tamamen üretim neredeyse yoktur.TOGG’un stratejisi: Montaj değil, dönüşüm
TOGG projesinin önemli noktası yalnızca araç üretmek değil:- Yerli tedarikçileri sisteme dahil etmek
- Zamanla kritik parçaları yerlileştirmek
- Batarya ve yazılım gibi alanlarda teknoloji geliştirmek
TOGG için en doğru tanım şudur:- Tamamen yerli değil
- Yüksek oranda yerli katkılı
- Küresel tedarik zincirine entegre bir üretim modeli
- Gövde, iç aksam ve birçok mekanik parça Türkiye’de üretiliyor
- Kritik teknolojik bileşenlerin bir kısmı dış kaynaklı
- Ancak yerlilik oranı zamanla artacak şekilde planlanmış durumda